Hvordan er dit forhold til din vrede?

Vrede kan være en virkelig svær følelse at takle, og kan føles virkelig ubehagelig og helt umulig at styre. Den kan ha’ det med at tage over på meget uhensigtsmæssige måder og tidspunkter.

KENDER DU DET:

  • Det er nærmest forbudt for dig, at føle vrede?
  • Du vender vreden indad mod dig selv, så det er dig der bliver forkert?
  • Du er bange for din vrede?
  • Vreden kommer alt for kraftigt ud, når den endelig får lov?

Når den uvelkomne vrede tager over

Vrede kan være en virkelig svær og finurlig størrelse. Den kan have rod i oplevelser helt tilbage fra barndommen, hvor grænser på forskellig vis kan være blevet overtrådt. Det kan være sket direkte og det kan være sket på mere subtile måder, hvor det har været svært for barnet og den senere voksne, helt at gennemskue hvad der var hvad.

I alle tilfælde, er der her tale om en gammel retfærdig vrede som engang var helt reel. Virkeligheden er..! at der VAR noget at være vred over. Det var blot ikke en mulighed for barnet dengang, at sige nej og gå væk. Barnet lærte derfor dengang, at dets behov og grænser ikke var værd at tage sig af og det var derfor nødt til at finde andre strategier. Som. f.eks vende vreden indad mod sig selv og gøre sig selv forkert eller det lærte, at det var farligt, at mærke og vise vrede.

Altså… barnet lærte IKKE at håndrer vrede på en sund og hensigtsmæssig måde. Det det lærte aldrig, at mærke, respektere og håndtere de naturlige grænser.

Derfor bliver vreden så svær at takle for den voksne. 

Det betyder, at du som voksen kan have svært ved at mærke og sætte grænser, hvilket giver  følelse af at være offer for andre, at grænser ikke bliver respekteret samt ikke at være noget værd som menneske.

Til gengæld… når vreden endelig bliver tricket, kan der opstå en pludselig og alt for kraftig overreaktion med større konflikter og skam til følge. Ofte handler det meget lidt den virkelige situation. Men meget mere om, at grænserne ikke er blevet sat i tide. 

Det kan du selv gøre.

Øv dig i at mærke dine nej’er. Gør dig nysgerrig på, hvornår og hvordan du mærker et ja og hvornår  og hvordan du mærker et nej. Hvordan føles det inden i dig. Vær venlig over for dig selv og giv dig i første omgang god tid til bare at være nysgerrig.

Øv dig i at sige nej. Start i det små med “ufarlige” situationer og mærk, hvilke følelser det sætter i gang hos dig. Det kan i starten opstå ubehagelige følelser i kølvandet, når du begynder at øve dig. Skam og “dårlig samvittighed” er almindelige reaktioner. Kunsten er, at lade følelserne være der, uden at at skubbe dem væk. Det er naturligt og fortæller dig at du er på rette vej og er ved at gøre noget uvant men også noget godt for dig selv.

Husk, du er gået i gang med at gøre noget, du aldrig har fået lov til at lære. 

Hvorfor er vores vrede så vigtig..?

 Vrede er som udgangspunkt, en naturlig, sund og MEGET vigtig grundfølelse. Der er SÅ enormt meget god power i vrede. Dens natur er at hjælpe os, så vi kan være i stand til at passe på os selv. Man kalder vrede for “De sunde grænsers vogter”

Den sunde vrede er den vi mærker når nogen eller noget går over vores grænser. Når vi ikke føler os respekteret eller føler os misforstået. I de situationer, dukker vreden frem, enten som en mindre irritation eller som decideret vrede. Hvis vi har et sundt forhold til vores vrede og vi respekterer vores grænser, kan vi handle på følelsen og sige til og fra.

Med andre ord, vi har brug for at at være i sund kontakt med vores vrede vrede og gøre brug af dens power, når vi skal sige fra og sætte grænser. Og ikke mindst, når vi har brug for at gå efter det gode liv og trække det vi gerne vil ha’  ind i vores liv. 

Jo bedre vi er til at sætte vores  grænser, jo mere blomstrer vores selvværd og positive syn på os selv. Sunde grænser og selvværd hænger uløseligt sammen. 

Tak fordi du læste med.

Kærlig hilsen Annie

 

DE SMÅ FIF

Husk at NEJ er en hel sætning..!!

Det vil sige. Alt du behøver at gøre er at sige  nej. Du behøver ingen lange forklaringer for dit nej. Blot nej.

Øv dig i at tage ansvar for dig selv. Når du mærker et nej eller en modstang på noget i dig. Så ER det et nej.

HUSK: Alt dette er meget nemmere sagt end gjort. Start i det små og vær tålmodig over for dig selv. Det er en proces, der starter med et lille skridt af gangen.

Søg eventuelt professionel hjælp, hos en dygtig psykoterapeut.